Inkuiladvies 1e snede 2018

Zijn uw silo’s voorbereid op de zomermaanden?
March 30, 2018
Ga hittestress te lijf!
May 5, 2018

Inkuiladvies 1e snede 2018

De grasgroei in de afgelopen weken is enorm hoog geweest. Door de opgerekte celwanden is het gras daardoor slap en het is met de grote hoeveelheid neerslag grotendeels gaan liggen. Gelukkig stijgt met het mooie weer van deze dagen i.c.m. de koude nachten de hoeveelheid suikers hard in het gras. Dit is nodig voor het maken van een smakelijke graskuil waarvan uw koeien een hoge droge stof opname kunnen realiseren.

Het snel liggen van het gras geeft aan dat de ADL (de lignine/houtstof in het gras) nog laag is, en daardoor de verteerbaarheid hoog. Deze lignine maakt een plant aan om zichzelf te beschermen tegen de straling van de zon en ook om rechtop te blijven staan. Door de relatief korte dagen in het voorjaar en lagere temperaturen maakt een plant automatisch minder lignine aan en blijft daarmee de verteerbaarheid van een eerste snede altijd voor langere tijd hoog. De laatste paar weken is het gras zo snel gegroeid waardoor deze aanmaak van lignine nog eens extra achter gebleven is. Ons inziens dus geen reden om bang te worden voor een taaie snede en juist te kiezen voor meer suikers in het gras die nu volop gevormd worden en pas dit zaterdag of volgende week te gaan maaien.

Hanteer een hogere drogestof percentage
Aangezien de eerste snede nog steeds zeer goed verteerbaar zal zijn, adviseren wij om deze goed droog te maken, zo rond de 50%. Hierdoor blijven de suikers ook grotendeels aanwezig wat de smaak ten goede komt en benutting van eiwit bevorderd. Deze suikers kwamen we vorig jaar ook veel tegen in de voorjaarkuilen en is ons inziens één van de grote redenen geweest waardoor de eiwitwaardes in de melk afgelopen winter zo hoog waren. Om het gras droger te krijgen, betekent dat de veldperiode minimaal 2 (en afhankelijk van de temperatuur en zwaarte van het gras soms 3) dagen moet zijn. Dit is in het voorjaar ook helemaal niet erg omdat de nachten nog vrij koud zijn en het gewas dus fris blijft en daardoor niet snel terug loopt in voederwaarde. In de zomermaanden is dit anders wanneer temperatuur en luchtvochtigheid hoger liggen een schimmelvorming/rotting veel sneller plaats vinden op het land.

Lasagnekuil 
Uiteraard neemt het risico op broei bij een droge kuil wel toe, en daarom het advies om (wanneer dit mogelijk is) te kiezen voor een lasagnekuil en deze droge eerste snede onderop te doen. Vervolgens kan een vochtigere (rond 35%) tweede snede (die in ADL vaak hoger zit en verteerbaarheid lager) er overheen en die te behandelen met een toevoegmiddel (zoals EM Silage) waardoor de  broeigevoelige bovenste laag goed conserveert. Voor onze klanten zullen we 2-3 weken na inkuilen de 1e snedes bemonsteren en analyseren met mobiele NIRS (zie foto). Zo krijgen we een goed beeld van wat er onder het plastic zit. Met deze gegevens i.c.m. vers gras onderzoek kunnen we u een goed inkuiladvies kunnen geven voor de 2e snede voor een optimale lasagne kuil.

Wanneer een lasagnekuil niet van toepassing is, is het advies om de kuil vooral niet te hoog en breed te maken, waarbij de voersnelheid straks minimaal 1,5 meter per week moet zijn.

Wilt u meer inkuiladvies? Neem contact op met onze rundveespecialisten.

Wij wensen u een zeer geslaagde oogst toe!

 

 

Contact / Neem contact op met Wolswinkel

Foto van Henry Kamphuis

Henry Kamphuis

Rundveespecialist