Zijn uw silo’s voorbereid op de zomermaanden?
March 30, 2018

De mestput zit vol, het is weer toegestaan om drijfmest te rijden, maar wanneer is het zinvol om te starten met bemesten op grasland?

Het antwoord komt van het wortelstelsel. Als we witte wortels zien betekent dit dat het gras aan het groeien is. Eerder bemesten heeft geen zin, gras neemt met een bruine wortel geen voedingsstoffen op.

Een goede start voor de 1e snede:

Weet wat er in de mest zit; neem een mestmonster voor exacte bepaling van stikstof, fosfaat en kalium en stem hier de drijfmestgift op af.

Bij bedrijven waar nog veel najaarsgras staat van afgelopen najaar, is het de vraag of een drijfmestgift verstandig is. Mestdeeltjes blijven plakken aan het gras waardoor het risico op boterzuursporen in de kuil wordt vergroot. Advies voor deze percelen; géén drijfmest toedienen en enkel een verhoogde kunstmestgift.

De eerste maanden van 2018 zijn opvallend koud en nat verlopen in vergelijking met andere jaren. Hierdoor mineraliseert weinig tot geen stikstof en als er al stikstof is, vervluchtigt dat bij natte omstandigheden. Om eiwitgehalte in de eerste snede op peil te houden zal een hogere stikstofgift moeten worden gegeven. De koudeperiode heeft daarbij voor gezorgd dat de zwavelmineralisatie in zijn geheel is achtergebleven. Voldoende zwavel is onmisbaar voor goede eiwit kwaliteit in het gras en drogestofopbrengst. Het gebruik van zwavelhoudende meststoffen voor de eerste snede is aan te raden.

 

 

Contact / Neem contact op met Wolswinkel

Foto van Kees Meerbeek

Kees Meerbeek

Specialist ruwvoer en bemesting